Länge sedan

cg-bowen

För länge sedan jobbade jag, Clasgöran, i Stockholm. Första åren, 1954–1955, som elev på Torsten Erikssons Reklamatelje. Där huserade, på tre plan, tjugo tecknare samt en reprokamera. Reprokameran bestod av en fem meter lång bana med skenor och en vertikal skiva på ena sidan och en cirka en kvadratmeter stor kamera på andra sidan. På skivan klistrades bilder och texter, som skulle förändras i storlek, upp. På en släde förflyttades själva reprokameran till rätt förstoring eller förminskning.
Tecknarna var specialister på alla typer av illustrationer och servade reklambyråer runt om i staden. En av tecknarna, ”Bowen”, tecknade serien Tusen och en Natt i VeckoRevyn. Samt gjorde vidstående porträtt av mig.

Efter två år där, med studier på Konstfack på kvällarna, värvade min lärare där mig till Svenska Telegrambyrån. Där upplevde jag bla. CocaColas sverigeintroduktion som assistent till dåtidens stora stjärna – Ib Thaning. Efter två år där flyttade jag vidare till Annons-Svea, kooperationens egen reklambyrå. På den tiden skissade man jobben med pennor, och i det här exemplet pastellkritor. Det du ser är skisser till en julkatalog, omslag och ett exempel på sida. Den senare fotograferingen låg ganska nära skissen som synes.

Jul-59-skissJul-59-skiss

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här kommer ytterligare några exempel på hur produktioner jag gjorde då kunde se ut.
Framförallt damen i morgonrock kan idag tyckas osannolik

Svea-Segra-TelaxSvea-Dento-Vacker

Ytterligare några exempel på svartvita annonser (de vanligaste på den tiden) kommer här…

Svea-Lagercentral Svea-Havregryn-